Voor heldere en rake tekst

Voor heldere en rake tekst

Plaatjes van internet

 

Bij een leuk stukje of blog op je website zoek je natuurlijk een bijpassende afbeelding. Het is zo makkelijk om een leuk plaatje van internet te plukken. Maar let op. Er kunnen auteursrechten op zitten. En dat kan heel veel geld kosten.

 

Zo heb je plaatjespiraten. Die zoeken websites af op afbeeldingen waar ze zeker van zijn dat ze niet door jou gemaakt zijn. Ze sturen een ‘vriendelijke’ mail, waarin ze 4.000 euro eisen als vergoeding. En als je niet betaalt gaan ze naar de rechter. Je schrikt je rot. Wat een belachelijk bedrag! Normaal kost een afbeelding een paar tientjes. En wie zegt dat het beeld van hen is? De zaak komt voor. De plaatjespiraten eisen bij de rechter 4.000 euro auteursrecht. De rechter vraagt of het jouw foto is. Je antwoordt terecht ‘nee’. Daarmee sta je meteen in je ongelijk. Of de afbeelding nou wel of niet van de plaatjespiraten is. De rechter vindt het bedrag ook veel te hoog en vindt dat je 200 euro moet betalen aan de tegenpartij. Pffff denk je … totdat je de rekening ziet van de advocaat van de plaatjespiraat. Want die moet de verliezende partij nu eenmaal betalen!

 

Gebruik dus zelfgemaakte foto’s die je op je website en in je blogs gebruikt. Of schaf een mooie – gratis – foto gewoon aan via een van de beeldbanken.

Gratis foto’s

Wil je foto’s die je gratis mag gebruiken? Maar niet van die suffe stockfoto’s? Kijk eens rond op deze sites. Sommige sites hebben naast gratis beelden ook foto’s waar je wel voor moet betalen.